Velika (Keopsova) piramida

Keopsova piramida (egipatsko ime: Ahet Kufu – „Keopsov horizont“, starogrč. ἡ μεγάλη Πύραμις τοῦ Хέοπος, lat. Magna Pyramis Cheopis) je najveća i najstarija od tri piramide kod Gize i ujedno najveća piramida na svetu. Često je nazivaju jednostavno: „Velika piramida“. Piramida je izgrađena kao grobnica egipatskog faraona četvrte egipatske dinastijeKeopsa (Kufua) u XXVI veku p. n. e. Zajedno sa Kefrenovom i Mikerinovom piramidom predstavlja jedino očuvano antičko svetsko čudo.

Visoka je 138,75 m, dužine 225 m i obuhvata površinu od 5,3 hektara. Keopsova piramida je jedina piramida koja ima i uzlazne i silazne hodnike. U njoj postoje tri do sada otkrivene odaje. Sve se one naleze u centru piramide na njenoj vertikalnoj osi.

Radovi na piramidi su okončani 2580. p. n. e. Razlika u dužinama njenih stranica je po izgradnji bila manja od jednog promila. Kefrenova piramida (srednja od tri piramide) izgleda viša, međutim ona je izgrađena na steni koja je viša za 10 m, a po samoj visini građevine je za tri metra niža.

Preuzeto sa: https://sr.wikipedia.org

Više o Keopsu pročitajte ovde: KEOPS / KUFU

Više o Gizi pročitajte ovde: GIZA

Ukoliko želite da saznate više o Velikoj piramidi, možete pogledati dokumentarce: OTKRIVANJE ISTORIJE, PIRAMIDA IZVAN MAŠTE, UNUTAR VELIKE PIRAMIDE, PIRAMIDE U GIZI, NEKROPOLA U SAQQARI, HRAM U EDFUU, RAZOTKRIVANJE TAJNI PIRAMIDA, EGIPATSKE PIRAMIDE, PIRAMIDE RESAVANJE MISTERIJE – POSLEDNJE TAJNE GIZE, PIRAMIDE RESAVANJE MISTERIJE – TAJNA KUFUOVE GROBNICE

Više o druge dve piramide u kompleksu Gize možete pročitati ovde: KEFRENOVA PIRAMIDA, MIKERINOVA PIRAMIDA

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s