Ramzes II / Ramzes Veliki

Ra-meses Meri-Amon User-Maat-Re Setep-en-Re

  • Ra-meses – Oblikovao ga Ra
  • Meri-Amun – Amonu
  • User-Maat-Re – Moćna je pravda Raova
  • Setep-en-Re – Izabran od Ra

Vladao je Egiptom od 1279. p. n. e. do 1212. p. n. e. Sin Setija I i majke kraljice Tuje. Prva – glavna žena mu je bila Nefertari Merientmut.

Ramzes II je još kao mladi princ odgajan za naslednika prestola. Školovan je u vojničkoj tradiciji u ustanovama koje je osnovao i utemeljio još njegov deda Ramzes I, a kao dečak od 10 godina učio se vojnim i državničkim veštinama, pored svog oca Setija I u ratnoj kampanji protiv Hetita.

Na presto Egipta je došao sa 25 godina, a titulu „Ramzes Veliki“ je zaslužno poneo jer nijedan vladar Egipta pre i posle njega nije izgradio toliko kolosalnih građevina, spomenika i hramova. Ramzes II, po hramovima i objektima druge vrste koje je sagradio u doba svoje vladavine, spada među najveće i naistaknutije faraone Starog Egipta. Ramzes II, i pored toga što je, u svojoj opčinjenosti sobom i svojoj megalomaniji, brisao imena faraona sa njihovih spomenika i dodavao svoje, izgradio je velike i brojne hramove širom Egipta. Doradio je i dodao neke elemente velikim hramovima u Karnaku i Luksoru, a i završio je posmrtni hram svog oca Setia I u Tebi, kao i mnoge druge. Među najvećim i najznačajnijim građevinama koje je podigao Ramzes II je svakako hram Abu Simbel u Nubiji. Na samom ulazu u hram, sa desne i leve strane, sede četiri velike figure Ramsesa II – po dve sa svake strane vrata, visoke 18 metara. Oko nogu figura nalaze se puno manje isklesanih figure njegovih žena. Ovaj građevinski kompleks je morao, u XX veku (radi izgradnje Asuanske brane), biti premešten na viši nivo da ne bi bio potopljen. Hram je, 60 metara uklesan u brdo, a na njegovom unutrašnjem kraju sede 4 statue – Amon Ra, Ramzes II, Ra Harakhti i Ptah.

Preuzeto sa: http://sr.wikipedia.org

Više o Nefertari pročitajte ovde: NEFERTARI

Više o hramovima pročitajte ovde:

ABU SIMBEL

KARNAK

HRAM U LUKSORU

Ukoliko želite da saznate više o Ramzesu II, možete pogledati dokumentarce:

RAMZES: GNEV BOGA ILI ČOVEKA?

IZGRADNJA DREVNOG EGIPTA

IZIDIN HRAM – OTOK FILE, KOM OMBA, RAMEZI – HRAM RAMZESA II, KARNAK

POVIJEST EGIPTOLOGIJE, HRAM U LUKSORU, HRAM U DENDERI

RAMZES II – VELIKO PUTOVANJE

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s